Magie: O původu magie

Za dobu lidské evoluce magie procházela dlouhou a mnohdy trnitou cestou. Snad neexistuje místo na Zemi, kde by lidé neznali magii a to i přestože se mnoho z nich snažilo vliv magie umlčet. V některých případech se i v současné době lidé snaží vymazat magii ze světa. Avšak těžko umlčet něco, co tu bylo již před mnoha, mnoha tisíci lety, ještě v době, kdy většina náboženství neexistovala.

Každá lidská bytost vždy po něčem toužila. Jen málokdo se dokáže (i v dnešní moderní době) vyrovnat s něčím, o čem ví nebo tuší, že je možné udělat lépe. A to není omezeno jen na některé kultury. Lze tedy chápat, že původ magie by neměl být přisuzován nějaké určité kultuře, ale člověku jako takovému. A ten jak známo se vyskytuje na celé planetě Země.

Někteří by mohli říkat, že původ magie je v Persii nebo v Egyptě. No dobře, ale kdo dokáže, jestli (například) nějaký moudrý člověk magicky vzdělaný už dávno před tím nepřišel z jiné části světa do Persie (?) s čímž souvisí otázka, kdo ví, jestli už magie někde jinde ve světě nevznikala mnohem dříve než v častokrát zmiňované Persii nebo v Egyptě ?

I kdyby se přeci jen někomu podařilo dokázat přesně odkud magie byla nejsilněji vysílána do dalších částí světa, přesto to není původ magie jako takové. Zcela jistě se první magické myšlenky vyvíjely více nebo méně v různých částech světa současně a to ať už by se jednalo o Persii, Egypt nebo třeba země severní a jižní ameriky. Protože touha člověka po něčem víc je, jak už jsem výše řekl, je alespoň v jádru společná pro všechny lidské bytosti na celém světě. 

A tak postupně vznikaly jednotlivé druhy a poddruhy magie jako je například takzvaná bílá a černá magie. Známky magie jsou obsaženy již v době, kdy člověk začínal chápat první věci na planetě Země, tedy kdy sám sebe v podstatě teprve začínal poznávat.

První forma magie se pravděpodobně jevila jako (i dnes ještě známá) takzvaná sympatetická magie, v rámci které se pracuje s podobností věcí (jinými slovy podobné přitahuje podobné). Například tedy, když dávný člověk chtěl ulovit nějaké zvíře, tak použil podobnosti a tedy vytvořil si z hlíny napodobeninu zvířete, které chtěl zabít a tak tento model oběti napadl a symbolicky zabil. 

A stejně jak skončil tento rituál sympatetické magie, tak stejně měl skončit i lov na určené skutečné zvíře. Později se magie vyvíjela dále až do formy vědecké označované jako vysoká magie. Jádro všech druhů magie je ale vždycky stejné.

Žádné komentáře:

Okomentovat